Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Εξάρθρωση κυκλώματος trafficking που προωθούσε στην Ελλάδα νεαρές από την Αλβανία

Οι αλβανικές αρχές εξάρθρωσαν σπείρα που εκμεταλλευόταν νεαρά κορίτσια από την Αλβανία και τα προωθούσε στην πορνεία στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στην πόλη Φιέρι, όπου και ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση, με την κωδική ονομασία "τα τελευταία όρια". 
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας, έξι άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και μία 41χρονη από την πόλη Φίερι, στο σπίτι της οποίας βρέθηκαν σε κατάσταση αιχμαλωσίας δύο νεαρές κοπέλες, ηλικίας 17 και 20 ετών, οι οποίες επρόκειτο να μεταφερθούν στην Ελλάδα.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας - Έναρξη λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής 15900

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας από σήμερα 11 Μαρτίου 2011 της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 και της ηλεκτρονικής διεύθυνσης sos15900@isotita.gr. 
Η γραμμή SOS απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση. 

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ανισότητα των δύο φύλων και στους μισθούς


Μισθολογικές διαφορές εις βάρος των γυναικών στη χώρα μας

Κατά 22,2% λιγότερο αμείβονται οι Ελληνίδες εργαζόμενες από τους Έλληνες συναδέλφους τους, με το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι κατά μέσο όρο 17,5% για τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Τα στοιχεία της Eurostat για τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την αυριανή, ευρωπαϊκή ημέρα ισότητας των μισθών. 
«Η μείωση της διαφοράς των αμοιβών αντρών και γυναικών προχωρεί με αργό ρυθμό», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2008, ο ρυθμός αυτός κυμαίνεται από 5% στην Ιταλία έως 30% στην Εσθονία, αποδεικνύοντας την έκταση των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας. Η Ελλάδα, με ποσοστό 22,2%, κατατάσσεται στην τέταρτη θέση από το τέλος, έπειτα από την Εσθονία, την Τσεχία (26%), την Αυστρία (25,5%) και τη Γερμανία (23%).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η διαφορά στις αμοιβές αντρών και γυναικών εργζομένων έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες συντάξεις για τις γυναίκες. Για το λόγο αυτό, ο κίνδυνος για τις ηλικιωμένες γυναίκες να αντιμετωπίσουν καταστάσεις φτώχειας είναι μεγάλος. Πράγματι, τα στοιχεία της Eurostat, αναφέρουν ότι το 22% των γυναικών ηλικίας 65 ετών και άνω κινδυνεύει από φτώχεια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες είναι 16%.
Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την ισότητα των φύλων, το 62% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανισότητα μεταξύ των φύλων σε πολλούς τομείς της κοινωνίας.

Ίσες αμοιβές και αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζητάει το Συμβούλιο της Ευρώπης

Χειρότερα αμειβόμενες, με καθυστερημένη επαγγελματική ανέλιξη λόγω προκαταλήψεων και αισθητά χαμηλότερη συμμετοχή σε πολιτικά αξιώματα έναντι των ανδρών είναι οι γυναίκες, υπογραμμίζουν στη σημερινή τους ανακοίνωση με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ, και ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Θόρμπγιον Γιάγκλαντ. 
Οι αμοιβές των γυναικών υπολείπονται κατά 15-20% λόγω της κατάφωρης διάκρισης λόγω φύλου στον καθορισμό των μισθών και στην αγορά εργασίας, αναφέρει ο επίτροπος, υπενθυμίζοντας ότι το δικαίωμα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία έχει αναγνωρισθεί εδώ και 60 χρόνια ως θεμελιώδες δικαίωμα από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Ο κ. Χάμαρμπεργκ αποδίδει τις ανισότητες σε δύο κυρίως παράγοντες. Πρώτον ότι οι γυναίκες απασχολούνται σε τομείς όπου οι αμοιβές είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των ανδρών, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η κοινωνική μέριμνα. Δεύτερον ότι λόγω προκαταλήψεων εμποδίζονται στην επαγγελματική τους ανέλιξη και στερούνται τη δυνατότητα για υψηλότερες παροχές.