Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Καταφύγιο "Χλόη" για αλλοδαπές γυναίκες θύματα βίας, διακίνησης και σωματεμπορίας: Διακοπή λειτουργίας 24.3.2008

Στο πνεύμα της προηγούμενης ανάρτησης παραθέτουμε την επιστολή η οποία εστάλη και ανακοινώθηκε στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών την 24η Μαρτίου 2008, σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας του Καταφυγίου "Χλόη" για αλλοδαπές γυναίκες θύματα βίας, διακίνησης και σωματεμπορίας.

"ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ «ΧΛΟΗ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. ΚΛΙΜΑΚΑ 
ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ,
ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑΣ
Το Καταφύγιο «ΧΛΟΗ», σχετικά με τη διακοπή του οποίου και η παρούσα επιστολή, λειτουργεί πλήρως από τις αρχές του 2005. Συνολικά, περί τα 110 άτομα (γυναίκες και παιδιά) θύματα βίας ή/και σωματεμπορίας φιλοξενήθηκαν στο Καταφύγιο «Χλόη» και επιπλέον αντιμετωπίστηκαν διεξοδικά τα θέματα ασφάλειας, κοινωνικοπρονοιακής υποστήριξης, νομικής αρωγής, υγείας και ψυχικής υγείας, και εργασιακής αποκατάστασης τους, βάσει εξατομικευμένων σχεδίων δράσης. Δεκάδες άλλα υποστηρίχθηκαν ως εξωτερικά περιστατικά.
 Με άξονα την επιστημονικότητα που διέπει τον Φορέα μας και την εξ’ αυτής προκύπτουσα μεθοδολογία, αναπτύχθηκαν μια σειρά από επιστημονικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές και κοινωνικές δράσεις, οι οποίες έτυχαν εξαιρετικής αποδοχής. Συνοπτικά, αναφέρουμε:
·         Την ολοκληρωμένη παρέμβαση για την διασφάλιση της ψυχικής υγείας των θυμάτων. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε κι από την κατάσταση φιλοξενούμενων ατόμων που επισυνάπτεται, ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων παρουσίαζαν είτε προβλήματα υγείας, είτε, πολύ περισσότερο, διαταραχές ψυχικής υγείας (1/4). Ως το μοναδικό Καταφύγιο στην Αθήνα που δεχόταν θύματα με διαγνωσμένη ή εμφανή ψυχική διαταραχή, η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας ήταν η αποκατάσταση κατά το δυνατόν της ψυχικής τους ισορροπίας, βάσει της υψηλής εξειδίκευσης του επιστημονικού προσωπικού του φορέα.
·         Την εκτεταμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα προς ιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς επιστήμονες, ειδικευόμενους ψυχιάτρους, ασκούμενους ψυχολόγους, εργαζόμενους στην ψυχική υγεία. Στοχεύσαμε στην μετάφραση της επιστημονικής γνώσης σε χρήσιμα πρακτικά εργαλεία για τους αστυνομικούς των Ελληνικών τμημάτων Anti-trafficking και Ασφάλειας, καθώς και για την Σερβική και Αλβανική αστυνομία.
·         Την συγκροτημένη και μεθοδολογικά συνεπή επιστημονική εργασία πάνω στους άξονες της υγείας, της ψυχικής υγείας, και της ευαλωτότητας. Θεωρώντας ότι η σοβαρή επιστημονική εργασία πρέπει να καταγράφεται, να διερευνάται διεξοδικά, να εκτίθεται προς κρίση στην επιστημονική κοινότητα και να είναι αξιοποιήσιμη πρακτικά για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, διεξήγαμε πρότυπη έρευνα για 3 συναπτά έτη, η οποία βραβεύτηκε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Σεξουαλική Κακοποίηση και ζητήθηκε από το UN Office on Drugs & Crime ως μοναδική για τέτοιας φύσης στοιχεία προερχόμενα από την Ελλάδα. 
·         Την οργάνωση και υποστήριξη δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, σε Αθήνα και τοπικές κοινωνίες στην επαρχία, θεωρώντας ότι η ουσιαστική παρέμβαση γίνεται πάντα μέσα και σε σύνδεση με την κοινότητα και όχι ως μεμονωμένη και αποκομμένη πρακτική.
·         Τις δράσεις πρόληψης σωματεμπορίας σε δύο χώρες προέλευσης σωματεμπορίας, την Ουκρανία και τη Νιγηρία.
 Ως αποτέλεσμα της αξιοπιστίας, της αποτελεσματικότητας και της ευρύτητας της οπτικής μας ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών σε Ελλάδα και εξωτερικό, κρατικών φορέων, διπλωματικών, Μ.Κ.Ο. και διεθνών οργανισμών μας τίμησε με την εμπιστοσύνη του.
 Θεωρούμε ότι μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη παρέμβαση σε έναν ιδιαίτερα ευάλωτο πληθυσμό με πλήθος πιεστικών αναγκών δεν μπορεί να περιορίζεται στην στείρα παροχή στέγης. Πολλών δε μάλλον, να διακόπτεται απότομα λόγω καθυστερήσεων ως προς την έγκριση της συνέχισης λειτουργίας της δομής. Δυστυχώς, οι όροι χρηματοδότησης, όπως διαμορφώνονται για τα αναπτυξιακά προγράμματα της ΥΔΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών, διαμορφώνουν δυσχερείς συνθήκες για την ομαλή λειτουργία. Επιπλέον, ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις, παραβλέπουν τις ουσιαστικές παραμέτρους που καθορίζουν την λειτουργία και αποτελεσματικότητα μιας δομής φιλοξενίας, παρέμβασης και υποστήριξης της υγείας ενός ευαίσθητου πληθυσμού με ψυχιατρικά, ψυχοκοινωνικά και προνοιακά ζητήματα.
 Η δική μας δέσμευση ως επιστήμονες, αλλά και η διεθνής αναγνώριση του Προγράμματος απαιτεί την περαιτέρω αξιοποίηση και διεύρυνση του σε δυναμικές ανάπτυξης και όχι την συρρίκνωσή του σε στατικές δομές προκειμένου να ταιριάξει σε συνεχώς μειούμενους μονοδιάστατους προϋπολογισμούς. Ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας προβληματιζόμαστε σχετικά με το πώς μια δομή που καλύπτει ένα συγκεκριμένο κενό στον συνδυασμένο χώρο της ψυχικής υγείας και της προστασίας θυμάτων βίας αφέθηκε να διακόψει την λειτουργία της εξαιτίας μιας γραφειοκρατίας που παραβλέπει την πραγματικότητα
 Επιθυμούμε να συμβάλλουμε στη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη επίλυση του θέματος της προστασίας και στήριξης των θυμάτων βίας και εκμετάλλευσης σε αντίθεση με την περιοδική ανακούφισή του. Πιστεύουμε πως υπάρχουν πολύ σημαντικά πράγματα που μπορούν να γίνουν τόσο από πλευράς σας, με τις δικές σας ευθύνες και δυνατότητες, όσο και από δικιάς μας, με την εμπειρία και την επιστημονικότητα που μας διέπει.
 Για λόγους κοινωνικής ανάγκης και συνοχής, αλλά και διότι υπάρχει στη χώρα μας το υπόβαθρο και η εμπειρία για μια καλή και ουσιαστική εικόνα προς την διεθνή κοινότητα, θέτουμε εξαρχής το πρόβλημα της υποστήριξης του εν λόγω ιδιαίτερα ευάλωτου πληθυσμού. Η συζήτηση περί Καταφυγίων και σχετικών προγραμμάτων διάχυσης της εμπειρογνωμοσύνης με πολλαπλά λειτουργικά οφέλη πρέπει πια να γίνει σε μια ρεαλιστική βάση. Σε αυτήν θα χαρούμε να συμμετέχουμε και να προσφέρουμε την δύσκολα αποκτώμενη και αναγνωρισμένα εκτιμώμενη γνώση μας για τα απαραίτητα κριτήρια ποιοτικής λειτουργικότητας τέτοιων δομών και προγραμμάτων.  
 Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία κατά την διάρκεια των προηγούμενων ετών."

                                                                                                                                   24.3.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου