Οι γυναίκες ήταν μεταξύ των πιο ένθερμων διαδηλωτών στην Πλατεία Ταχρίρ, και έχουν να παίξουν εξίσου σημαντικό ρόλο με τους άντρες, στην ανοικοδόμηση της Αυγύπτου
Της Fatma Khafagy*
Τώρα θέλω να δω το αντίθετο απ' αυτό που πάντα έχει συμβεί μετά από επαναστάσεις που συμβαίνουν στην Αίγυπτο. Η Ιστορία μάς λέει ότι οι γυναίκες βρίσκονται πλάι-πλάι με τους άνδρες, σκοτώνονται όταν αμύνονται για τις ίδιες και τους άλλους μαζί με τους άντρες, γιατροπορεύουν τους τραυματίες, θρηνούν τους νεκρούς, γιορτάζουν και χορεύουν όταν ο αγώνας είναι νικηφόρος και βοηθούν στη διαχείρισή του όταν δεν είναι. Εντούτοις, η ιστορία επίσης δείχνει ότι μετά την επιτυχία ενός πολιτικού αγώνα, οι γυναίκες πολύ συχνά εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στον παραδοσιακό ρόλο του φύλου τους και δεν επωφελούνται από τη συγκομιδή της επανάστασης.

Είμαι σίγουρη ότι οι Αιγύπτιες δεν θα επιτρέψουν να συμβεί αυτό. Ακριβώς όπως η αιγυπτιακή επανάσταση αποτέλεσε ένα εμπνευσμένο πρωτοπόρο κίνημα με κάθε έννοια του όρου, επίσης θα οδηγήσει σε νέους δρόμους που θα δείχνουν στον κόσμο ότι οι γυναίκες και οι άνδρες θα είναι ισότιμα μέλη σε όλα τα πεδία της ζωής μετά την επανάσταση, όπως ακριβώς ήταν και στη διάρκειά της.
Οι νεαρές Αιγύπτιες αποδείχτηκε ότι ήταν τολμηρές, αποτελεσματικές, ενθουσιώδεις, αφοσιωμένες και πολύτιμες εταίροι στην Πλατεία Ταχρίρ όπως και αλλού, σε όλες τις δράσεις κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Όλοι οι διαχωρισμοί που ήταν θεσμισμένοι από το προηγούμενο διεφθαρμένο καθεστώς στην Αίγυπτο και είχαν σκοπό να μας κάνουν να πολεμούμε μεταξύ μας αντί να πολεμούμε τον πραγματικό εχθρό, έχουν τώρα εκπέσει.
Κατά τις 18 δοξασμένες μέρες της επανάστασης δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών, μεταξύ μουσουλμάνων και μη-μουσουλμάνων, μεταξύ πλουσίων και φτωχών και μεταξύ των μορφωμένων και των αγράμματων: Όλοι και όλες αναλάμβαναν την ίδια ευθύνη και λειτουργούσαν ελεύθερα,