Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Οι άγγελοι με τις ροζ Χάρλεϊ

Είναι νέες γυναίκες και κυκλοφορούν με ροζ μοτοσικλέτες προσφέροντας τρόφιμα, φάρμακα και ανθρωπιά στη μεξικανική Σιουδάδ Χουάρες, την πόλη που τρίτη συνεχόμενη χρονιά έχει ανακηρυχθεί η πιο επικίνδυνη του πλανήτη, προσδοκώντας ότι έτσι ανακουφίζουν πολλά από τα δεινά που τροφοδοτούν τη βία.
Είναι οι «Las Guerreras» (οι πολεμίστριες), όπως αποκαλούνται, γιατί ο δικός τους πόλεμος είναι να αψηφούν τις μαφίες των ναρκωτικών που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 6.700 κατοίκους της πόλης τα τελευταία δύο χρόνια, για να πείσουν τους πιο φτωχούς των φτωχών ότι μπορούν να ελπίζουν σε μιαν άλλη ζωή. «Πολεμίστρια είναι αυτή που αγωνίζεται όχι μόνο για να επιβιώσει αλλά και για να προχωρήσει στη ζωή», λένε, και γι' αυτό το σύνθημά τους είναι «Γυναίκες δίχως όρια κάνοντας τη διαφορά».
Εβαψαν στα ροζ τις μοτοσικλέτες τους για να φαντάζουν λιγότερο απειλητικές και να δίνουν μια θηλυκή εικόνα που τις διαφοροποιεί από τους μηχανόβιους πληρωμένους μισθοφόρους του ναρκεμπορίου. «Οι μηχανές φτιάχνονται για τους άντρες κι εμείς αποδεικνύουμε όχι μόνο ότι μπορούμε να τις δαμάζουμε αλλά κι ότι μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε για καλούς σκοπούς».
Κάθε Κυριακή, αυτές οι δέκα γυναίκες (ανάμεσά τους δασκάλες, νοικοκυρές, επιχειρηματίες, μία τροχονόμος) πηγαίνουν στις πιο επικίνδυνες γειτονιές αυτής της τρομακτικής πόλης για να προσφέρουν βοήθεια σε ανύπαντρες μητέρες, τοξικομανείς, γέροντες και ανέργους. Συχνά μοιράζουν χρήματα, φάρμακα, ρούχα ακόμη και γλυκά, και πάντα είναι πρόθυμες να μοιραστούν με τους κατοίκους τις δύσκολες εμπειρίες τους.
Η Σιουδάδ Χουάρες, μια τεράστια φάμπρικα φασόν των ΗΠΑ, έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο προβληματικές περιοχές του Μεξικού. Ανεργοι καταλήγουν σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που τους προσφέρουν 100 δολάρια για να σκοτώσουν έναν «εχθρό».
Ο πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν, που το 2006 ανέθεσε στο στρατό έναν ανοιχτό, ανελέητο πόλεμο κατά των συμμοριών των ναρκωτικών, υποσχέθηκε πέρσι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα «ανοικοδόμησης» της Σιουδάδ Χουάρες. Αλλά οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια και μόνο πρωτοβουλίες σαν αυτή των Guerreras έχουν κάποιο -έστω και μικρό- αντίκρισμα στη ζωή των πολιτών της. 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου